Kaan'in Sevdigi Yemek Tarifleri

Kaan Pasazade anne sutu disindaki gidalari yeme konusunda bir hayli secici ve zor bir cocuk. Aslinda agzinin tadini biliyor demek lazim. Oyle her seyi hapur hupur yemez. Sebze ile arasi pek yoktur. Bir tek enginari dogru duzgun yemisligi vardir. Yaptigimiz (Nene ile birlikte) ve Kaan'in denedigi tariflerimizi paylasmak istedim:

Mercimek Çorbası
30 Ekim 2011 bir pazar günü oğluşum kendisinin sevdiği çorbanın mercimek çorbası olduğunu ve hastalığına(biraz burnu akıyordu) iyi geldiğini söyledi. Evde böceklenen mercimekler yüzünden alışverişe gittim ve en hızlı şekilde çorbayı pişirdim:

1 su bardağından biraz fazlaca sarı ve kırmızı karışık mercimek
1 orta boy patates
1 orta boy havuç
2 küçük soğan
1 diş sarımsak
Su

Sebzeleri doğrayıp mercimekleri yıkayıp düdüklü tencerede biraz tuz ile birlikte 10 dk kadar haşladım. Aman dikkat suyu biraz az koyduğum için dibi tuut ama yine de fazlaca çorba çıktı bu karışımdan. Pişen karışım blenderdan geçirildi ve istenilen kıvama gelene kadar su ilave edilip tekrar kaynatıldı. Afiyetle de yend. Tam istediği gibi olmuş. éaferin" dedi bana :)


Sebzeli Kofte:
Kaan'da sut alerjisi ciktigindan beri kuzu eti ile yapilan yemekleri vermeyi tercih ettik. Benim de gozlemledigim kadari ile Kaan'in kuzu eti ile arasi daha iyi. Kucukken yagsiz kulbastidan kiyma yaptirirdim. Buyudukce yag oranini arttirdim daha lezzetli olsun diye ise de yaradi. En son kucu sac kavurmadan cektirdim olgumun kiymasini.
Kaan'in doktoru Prof.Dr.Ayca Vitrinel son kontrolunde annem yemesi konusunda bir hayli sikayet edince sebze yedirme gorevini anneme verdi ve tabiki annem bu konuda super basarili oldu. Hala oyle hapur hupur sebze yemiyor ama azar azar kofte icinde yedi.
Pirasalisini bayagi sevdi ama ispanaklisini pek haz etmedi. Annem icine kekik de koyuyor ama ben koymadan yapiyorum. Cunku kekik disleri arasina takilinca Kaan yemegi hemen birakiyor. Iste Nene'mizin kesfi benim uyarladigim koftenin tarifi:

300 gr kadar kuzu sac kavurmdan cekilmis kiyma (Eskiden iki kere cektiriyordum daha yumusak olsun diye)
Bir buyuk sapin yarisi kadar pirasa
Kimyon
Deniz veya kaya tuzu
Bayat ekmek veya galete unu

Pirasayi dograyip rondodan geciriyorum. Pure gibi olmuyor kucuk kucuk dogranmis oluyor. Kiymanin icine az tuz, az kimyon, yeteri kadar galete unu (son yaptigimda ekmek yoktu hepsini goz karari koyuyorum) koyup yoguruyorum. icine az miktarda su da ekliyorumki yumusak olsun. Biraz dinlendirdikten sonra kofteleri uygun sekilde hazirlayip kapakli teflonda kendi suyu ile cevire cevire pisiriyorum. Eger suyu az gelirse icine az miktarda su damlatiyorum.

Sanirim yemek tarifi vermek konusunda cok basarili degilim. Bu konuda gelisime ihtiyacim var :))